اینفوگرافیک چیست؟ انواع اینفوگرافی ها
احتمالاً این جمله را بارها شنیدهاید که «ارزش یک تصویر بیش از هزار کلمه است». اساساً این جمله بیانگر ارزش و کارایی ارتباط تصویری (visual communication) است. حقیقت آن است که بیشترین دریافت ما از محیط پیرامونمان بهوسیله قوه بینایی صورت میگیرد و مغز ما علاقه زیادی به تجزیهوتحلیل اطلاعات بهصورت تصویری دارد؛ بر همین اساس اگر اطلاعرسانی و انتقال پیام به کمک تصویر صورت پذیرد، اثرگذاری و مدت ماندگاری آن در ذهن مخاطب بیشتر خواهد بود. اینجاست که اینفوگرافیکها به کمک ما میآیند.
اینفوگرافیکها نمایشگران تصویری اطلاعات و دادهها هستند که
هدف آنها ارائه سریع و ساده اطلاعات پیچیده است.
به بیان سادهتر، اینفوگرافیکها به کمک عناصر بصری نظیر عکس، نمودار، نقشه، دیاگرام و … سعی میکنند تا مجموعهای از دادهها و اطلاعات پیچیده را بهگونهای به تصویر درآوردند که پیام به شیوهای سریع و قابلفهم به مخاطب منتقل شود.
واژهشناسی
واژه اینفوگرافیک (infographic) کوتاه شده عبارت information graphic است که فرهنگستان زبان و ادب فارسی «اطلاعنگاشت» را برای معادل فارسی آن برگزیده است. البته ممکن است عباراتی چون گرافیک اطلاعرسان، داده نما، اینفوگرافی، اینفوگراف و … در سایر رسانهها دیده شود.
دیداریسازی دادهها یا Data visualization از دیگر عباراتی است که اغلب در کنار اینفوگرافیکها بهکاربرده میشود. دیداریسازی دادهها در حقیقت به تصویر درآوردن دادهها و مقادیر اندازهگیری شده عددی با استفاده از نقشهها، سلسلهمراتب، شبکهها سریهای زمانی و انواع نمودارها است.
تقسیم بندی اینفوگرافی
اینفوگرافی ها را به چند صورت میتوان دسته بندی کرد، یکی بر اساس ماهیت محتوایی که به دو نوع خبری (فوری، کوتاه و مینیمالیستی) و غیرخبری (غیر فوری با پیچیدگیهای بیشتر و اطلاعات زیادتر) تقسیم میشوند. از طرف دیگر اینفوگرافی ها با توجه به عناصر تشکیل دهنده به انواع متن محور و تصویر محور نیز تقسیم میشوند. در حالت متن محور اطلاعاتی که قرار است انتقال پیدا کند بسیار بیشتر از حالت تصویر محور است به همین علت هم اطلاعات به یکی از شکلهای جدول، فلوچارت، تایم لاین یا سیر زمانی و یا دو یا چند حالت همزمان از این شکلها کنار یکدیگر، ارائه میشود که چشم و ذهن مخاطب را خسته نکند و مخاطب بتواند به راحتی موضوع را دنبال کند.
اینفوگرافیک ها بر اساس شیوه پیاده سازی به چهار دسته اصلی طبقه بندی میشوند: ایستا (کلیه اطلاعات در یک نگاه بهصورت یک تصویر واحد نمایش داده میشوند.)، پویا (اطلاعات در یک توالی خطی بهصورت متحرک و انیمیشن ارائه میشوند)، تعاملی (اطلاعات معمولاً در بستر وب و بنابر انتخاب کاربر به نمایش در میآید) و فیزیکی (اطلاعات در قالب یک حجم یا ماکت سهبعدی نشان داده میشود).
انواع، برهم کنشی، متحرک، چند رسانهای، ویدئویی، دیجیتالی، تأتو، نوری/ لیزری و... نیز شیوههای پیاده سازی اینفوگرافی ها هستند که هر کدام جزو زیرمجموعههای چهار دسته اصلی که در بالا ذکر شد قرار میگیرند. هر کدام از اینها هم بسته به موقعیتهای مورد استفاده شامل تفاوتهای زیادی با یکدیگر هستند به عنوان مثال مقایسه کنید یک طرح مینی مالیستی برای تبلیغ کتاب خوانی را با یک انیمیشن چند دقیقهای که در آن از اینفوگرافی متحرک استفاده شده است.
اما شاید مهمترین تقسیم بندی اینفوگرافیک ها از لحاظ موضوع باشد در این بخش اینفوگرافی ها به پنج دسته تقسیم میشوند:
اینفوگرافیکهای علت و معلول
در این نوع کار گرافیکی توضیح روابط عِلی بین مراحل مختلف فیزیکی یا مفهومی متن در جریان است. به عنوان مثال برای بررسی رکود اقتصادی در کشور و یا تناسب بین صادرات و واردات میتوان از این اینفوگرافیک استفاده کرد.
اینفوگرافیکهای زمانی
اینفوگرافیک زمانی که یک رویداد یا فرآیند در یک زمان خاص اتفاق افتاده باشد را توضیح میدهد.معمولاً این اینفوگرافیک ها با نمودارها نشان داده میشوند، رشد فروش خودرو در بازهی زمانی ده ساله میتواند نمونهای از این طراحی باشد.
اینفوگرافیک کمی
اینفوگرافیک کمی مجموعه تصاویری است که در آن دادههای آماری با سرعت و وضوح به خوانندگان را انتقال پیدا میکند. در این روش از نمودارها، نقشهها، لیستها و.. استفاده میشود و سعی میشود در این نوع از اینفوگرافی دادهها به خوبی دسته بندی و طبقه بندی شوند تا مخاطب از حجم اطلاعات گیج نشود.
اینفوگرافیک جهت
علامتهای راهنمایی و رانندگی جزو این نوع محتوای اینفوگرافی قرار میگیرند، در این نوع از اینفوگرافیک از حرکت، اعداد، نمادها، آیکونها، نمودارها، جداول، نمودارها، فلش و ... برای برقراری ارتباط میان دادهها استفاده میشود. وجود علامتهای از پیش تعریف شده و آشنا با ذهن مخاطب جزو ملزومات این نوع اینفوگرافیک ها است. مانند مقیاسهای موجود در نقشهها، علامتهای راهنمایی و رانندگی در خیابانها و...
اینفوگرافیک محصولات
به منظور انتقال اطلاعات به همه کارمندان و بازدید کنندگان از اینفوگرافیک محصولات در تابلو آگهی کارخانهها، دفاتر، شرکتهای بزرگ و... استفاده میشود. ترکیب تصاویر با دادهها، موجب کم شدن فضای اطلاعات و افزایش درک مخاطبان میشود. برای مثال محصولاتی چون مواد غذایی نیاز به شرح و توضیح دارند، که با ایجاد یک اینفوگرافیک میتواند آن را خلاصه وار شرح داد.